19

maig

Per què Mitjans fa servir la raça Duroc?

Com ja hem comentat a articles anteriors hi ha moltes races de porc que es fan servir per elaborar embotits, però per sobre de totes hi ha una que destaca per la seva qualitat: el porc Duroc.

 

Una raça mitjana, amb el pelatge fosc (marró, vermellós o fins i tot negre), orelles caigudes, potes llargues i peülles negres que es distribueix, sobretot, a Extremadura, Aragó i Catalunya i que està present en la majoria dels productes Mitjans. Però per què es fa servir tant? Quines son les característiques que el porten a ser, segons els experts, el millor porc per al consum de carn de qualitat?

 

Per posar-nos en context cal saber que el Duroc, tot i ser majoritari a les granges catalanes, no és autòcton del país ja que va ser importat des dels Estats Units per les seves semblances amb el porc ibèric, però millorava les característiques i productivitat d’aquest últim donat l’encreuament de races. Un cop aquí es va començar a estendre degut a la seva gran capacitat per a adaptar-se a climes calorosos, la seva resistència a les malalties i les seves òptimes condicions per la criança, ja que les ventrades són molt àmplies. Aquests trets han fet que també es facin servir per fer encreuaments amb altres races.

 

Pel que fa el producte en si, trobem que el grau d’infiltració de greixos del porc dóna com a resultat una carn molt magre ideal per a elaborar embotits i productes càrnics d’alta qualitat. Això ha provocat que el Duroc sigui una raça molt preuada per fer embotits i carn, sobretot a nivell artesanal i tradicional.

 

El reconeixement de la carn del Duroc s’ha vist reflectit amb la Marca Q de qualitat agroalimentària, distintiu propietat de la Generalitat que s’atorga als productes amb característiques diferencials fixades per un reglament específic.

 

Tots els productors d’embotits destaquen del Duroc el greix entre varat que es reparteix per tot el múscul. Com és sabut, el múscul no es tant gustós com la carn que té una mica de greix, i aquesta raça de porc presenta un equilibri perfecte per al sabor i per la textura, ja que no queda mai sec i es molt melós i tendre. Això és degut, a diferència d’altres porcs que també es fan servir per obtenir carn i embotits, a que el creixement del Duroc és lent. Això és negatiu per la producció industrial, que busca rapidesa i quantitat, però no representa cap problema per la producció tradicional, que prima la qualitat. Que el porc creixi lentament significa que la maduració de la carn és millor.

 

Per últim, si a la seva gran qualitat i trets característics li afegim una alimentació natural i no d’engreix el producte final toca l’excel·lència. Normalment el Duroc té una dieta basada en blat de moro, ordi, farratges o soja, tot productes del camp i de proximitat que no només potencien les seves característiques físiques sinó que ajuden a elaborar embotits amb un gust insuperable.

 

Tots aquells que sabeu apreciar el gust dels bons embotits de ben segur que no es quedareu indiferents quan proveu productes com els de Mitjans, elaborats amb aquesta raça de porc. Repetireu segur!