30

nov.

Maridatge amb vins

L'origen de la nostra empresa es remunta al Penedès, una zona privilegiada en el cultiu de la vinya i un entorn ideal per descobrir i entendre el procés de producció del vi. L'aroma i els sabors del vins encara poden ser més satisfactoris si els combinem amb la millor cuina.

 

Encara que sovint ens sembli una tasca complicada escollir una correcta combinació de vins i plats, us intentarem donar uns petits consells per tal que sigueu capaços d'aconseguir la millor harmonia de sabors per al vostre paladar. Tot i l'àmplia oferta de vins que ens envolta, cal tenir present que els sabors dels vins varien segons el tipus de raïm que s'hagi utilitzat en el seu procés d'elaboració.  El procés d'envelliment d'un vi, la quantitat d'alcohol o la pell del raïm són altres factors que influeixen directament en el sabor d'un vi.

A banda del procés d'elaboració del vi, cal tenir molt en compte que el contingut d'alcohol i de sal que utilitzem a la cuina condicionaran directament el sabor del vi que escollim. En acord amb això, és ideal planificar els menús amb antelació per tal que ens sigui més fàcil escollir el vi que complementarà amb els ingredients del nostre plat. A continuació us donem algunes recomanacions a tenir en compte quan us trobeu en el procés d'escollir un vi que combini amb el vostre àpat.

 

La regla bàsica de tot maridatge és servir els vins lleugers prèviament als vins més pesats. El Savignon Blanc, el Pinot Grigio, el Chardonnay o els vins escumosos serien un exemple d'aquest tipus de vins més lleugers, ideals per prendre amb amanides, aperitius o sopes, plats que habitualment consumim per iniciar els nostres àpats. Els peixos habitualment també els podem combinar amb els blancs, tot i que podem trobar-ne que ens lliguen perfectament amb els vins rosats.

 

Els vins més pesats ens combinen millor amb els segons plats com podria ser la carn vermella, que lliga molt bé amb un Rioja, un Ribera del Duero, un Priorat o un Penedès.

Si ens decantem en canvi pel pollastre cuinat per exemple amb alguna salsa o amb un sofregit de tomàquet, ceba i plantes aromàtiques, el vi negre hi seria un aliat ideal. Només ens decantaríem pel vi blanc si el pollastre estigués cuinat amb herbes aromàtiques.

Respecte a la pasta podem trobar opcions més variades depenent sempre de la salsa que acompanyi el nostre plat. La pasta cuinada amb salsa bolonyesa o amb salsa de tomàquet i verdures lliga perfectament amb un vi negre jove, tot i que no ens hi aniria tampoc malament un vi rosat. En el cas de cuinar pasta amb salsa pesto o salses marineres els vins més ideals serien els blancs.

Els embotits són uns altres dels aliments ideals per ser servits amb vins. Si mengeu pernil, fuet o llonganissa, els podeu acompanyar amb vins blancs secs o negres joves. Les botifarres també ens lligarien amb vins escumosos, siguin blancs o negres.

Un altre consell a tenir en compte és que si macerem la carn amb vi negre o amb una salsa al vi és essencial que se serveixi amb el mateix vi que s'ha cuinat el plat.

 

Quan ens posem als fogons és important buscar un equilibri entre la complexitat de sabors del vi i el plat que estem cuinant. Si el nostre plat té sabors complexos, a vegades és molt més recomanable acompanyar-lo d'un vi de sabor simple. Per altra banda, escollirem un vi de sabor més complex per acompanyar un plat de més fàcil elaboració. Com a últim consell que us donaríem és que apliqueu la lògica i sobretot l'interès personal, i escolliu sempre un vi que us agradi beure a vosaltres i als vostres convidats.