30

ag.

Diferències entre el paté i el foie-gras

Diferències entre el paté i el foie-gras

És força habitual tenir certa confusió al moment de distingir el paté del foie-gras. Malgrat tenir ingredients comuns, la seva composició i el seu procés d'elaboració són substancialment diferents, tal com explicarem a continuació amb l'objectiu que tinguis més clar el que menjaràs a partir d'ara.

Comencem.

 

El foie-gras, terme adquirit del francès i traduït literalment significa "fetge gras", s'elabora únicament amb el fetge d'oca o d'ànec. Cal destacar també aque aquest fetge està hipertrofiat per una excessiva alimentació dels animals. Les aus estan immobilitzades i sobrealimentades i amb el fetge no es barreja cap altre ingredient per elaborar el foie-gras, només es tracta amb calor amb l'objectiu d'higienitzar el producte.

Aquest producte destaca per tenir un gust suau i una textura agradable gràcies a la seva lenta cocció i a la qualitat de les seves matèries primeres, tal com l'oferim a Mitjans amb les nostres elaboracions de foie-gras. Podem trobar també diferències en la presentació del foie-gras en diferents opcions com poden ser el bloc, el mi-cuit o la mousse de foie-gras entre d'altres.

El foie-gras d'ànec és el més comú i trobem diferents formes de degustar-lo (foie-gras a la paella, en barra, en terrina o en conserva).

 

A diferència del foie-gras, per a l'elaboració del paté es necessiten diferents ingredients, condiments i additius tractats amb calor amb l'objectiu d'aconseguir la textura, el sabor i la consistència tan característica d'aquest producte. El fetge sol ser un dels ingredients que conté el paté, tot i que comparteix protagonisme amb carns d'altres animals (porc la més comuna), farines, llet, espècies, condiments i additius que li donen consistència. 

Malgrat que aquest producte es coneix amb el nom de "paté", la forma correcta de denominar-lo és "pasta" o "paté de fetge", seguit pel nom de l'animal del qual procedeix. Generalment, els patés més coneguts són els de fetge de porc, seguits dels de fetge d'ànec.

 

A Mitjans oferim una àmplia varietat de patés, i per aconseguir-ho utilitzem tot tipus de preparats: caldos d'ànec, rostits de carn, diferents fumets de peix i marisc, caldos de verdura, etc. Destaquen també els patés d'ànec per festes amb un contingut mínim de 50% en foie-gras.

 

Tant el paté com el foie-gras són aliments d'un alt nivell calòric, tot i que cal destacar que el foie-gras té el doble de ferro i calories que el paté. El consum de foie-gras es recomana a la nostra alimentació perquè té l'efecte de disminuir la taxa de colesterol dolent en sang. En el cas del paté conté molta vitamina A o vitamina B3, i preveu malalties dels ulls, reforça el sistema immunitari i té propietats anticancerígenes.

 

Una vegada conegudes les diferències de composició, revisarem les millors opcions per servir i degustar aquests productes.

 

El foie-gras al ser un producte amb gran quantitat de contingut gras i consistència mantegosa és important treure'l de la nevera uns deu minuts abans de servir-lo, per tal que mantingui la seva textura consistent. És ideal tallar-lo amb un ganivet ben afilat, el qual prèviament cal submergir en aigua calenta per aconseguir talls precisos. Aquest procediment es pot seguir per igual amb el paté.

Tant el paté com el foie-gras es serveixen a taula amb panets torrats, torrades o pans variats de fruites, panses o figues per exemple. Tots dos productes els podem presentar en petits gotets, bols de fang o culleretes. Els podem degustar en aperitius, entremesos i canapès.

 

I després de tot això no t'han entrat ganes de menjar una mica de paté o de foie-gras? Posem-nos-hi!