15

nov.

Consells per conservar els embotits frescos

Conservar els embotits frescos

Els embotits formen part del nostre dia a dia i els tenim presents en molts dels nostres àpats perquè són una opció fàcil de preparar i són perfectament combinables amb qualsevol plat de la nostra cuina.

És important saber que tant embotits cuits com curats necessiten una conservació específica que en molts casos implica guardar-los a la nevera o en llocs frescos de casa nostra. La conservació dels embotits és un aspecte a tenir en compte durant tot l'any, tot i que habitualment durant els mesos de fred és més fàcil de resoldre que no pas durant els mesos d'estiu. Intentem veure amb aquest article consells i recomanacions per a poder conservar l'embotit fresc i amb el seu gust natural.

 

Embotits crus i cuits com les botifarres blanques i negres, el pernil dolç o la catalana necessiten conservar-se a la nevera a una temperatura que oscil·li entre els 3 i 5 graus en el mateix paper parafinat amb què ens ho emboliquen a la xarcuteria. Si és inferior, els aliments poden congelar-se parcialment i si és superior, comença el creixement bacterià. En el cas de comprovar que la nostra nevera no té prou fred, podem obrir una mica el paper per deixar que passi l'aire pels costats. Aleshores, l'embotit es mantindrà sec i eixut i no farà mala olor. És recomanable tenir els embotits a la nevera com a màxim de 3 a 4 dies a la nevera i no menjar-los si considerem que no estan prou frescos.

 

En el cas dels embotits curats, com poden ser la llonganissa, el fuet, el xoriç, la secallona o el pernil salat és recomanable tenir-los fora de la nevera; en un lloc fresc, ventilat i si és possible fosc, evitant que la llum solar incideixi sobre les peces de manera directa. Aquest tipus d'embotits si els tallem en llesques, tenen tendència a què se'ls pugi la sal, i per tant es tornen més forts i salabrosos i perden el seu gust i textura original. També és molt aconsellable tenir-los penjats cap per avall i evitant sempre que les peces d'embotit es toquin entre elles. A l'estiu, i en llocs més calorosos, si no tenim més opcions que guardar els embotits curats a la nevera, és recomanable col·locar-los sobre un drap de cotó mullat en aigua i ben escorregut.

 

Arribats aquest punt probablement us esteu plantejant què fem un cop l'embotit curat ja ha estat obert. En aquests casos hem de penjar-los col·locant la part del tall mirant avall i ben tapat per no tenir contacte amb l'aire. Es recomana untar la zona del tall amb una mica d'oli d'oliva per tal que l'embotit no es posi ranci, i tapar-la amb paper film transparent.

Sovint per facilitar el nostre consum comprem l'embotit tallat en talls o envasat al buit. Per poder conservar aquest embotit tallat en talls o rodanxes podem col·locar cada porció una sobre de l'altra, formant una torre que després embolicarem en paper film transparent i guardarem a la nevera. Si les volem consumir, les trèiem amb temps de la nevera i les col·loquem en un plat per tal que les rodanxes es vagin adaptant a la temperatura ambient.

També pot ser habitual congelar l’embotit envasat i anar-lo traient després amb antelació suficient abans de consumir-lo. En el cas dels embotits curats es recomana però no congelar-los.

 

Com a últim consell, recordeu sempre de col·locar els embotits a la nevera  juntament amb la llet i els derivats lactis, als prestatges centrals i superiors, on la temperatura varia entre 4 graus i 8 graus centígrads.